вторник, 11 ноември 2008 г.

детска площадка ли???

Това са снимки от "детския кът" в центъра на София... представете си какво е по кварталите!
ПИСМО


ОТНОСНО: Предложения за подобряване на градската среда в район „Триадица”
Реконструкция и строителство на детските площадки в района
Уважаеми дами и господа,
Ние от „Сдружение Настоящи и бъдещи майки”, Асоциация “Родители” и жителите на община Триадица се обръщаме към Вас с апел за съдействие за подобряване на условията, в които отглеждаме нашите деца.
Ежедневно се сблъскваме с огромния проблем, наречен "детски площадки и място за игра" в района на Националния дворец на културата и Южен парк.
Прекрасният навремето детски кът на територията на НДК от години е превърнат в бунище и място за срещи на хора с нисък социален статус. Предназначението му да е изпълнен с детски звън е загубено в полза на постоянно присъстващи ругатни, празни и счупени бутилки от алкохолни напитки, спринцовки, презервативи, клошари, бездомни кучета, плъхове. Освен от факта, че най-малките не биха могли да играят в подобна обстановка, ние, родителите, сме притеснени и от примера за подражание, който децата виждат в лицето на по-големите. Обръщаме Ви внимание, че освен изпочупени и нестабилни, старите съоръжения в площадката не са подходящи за игра на малки деца.
Другият проблем са разрушените павета в алеите около площадката, които с времето увеличават площта си. Те затрудняват придвижването на количките, прохождането на малчуганите, дават повод за притеснение и създават забрани в игрите, загрозяват вида на алеите и т. н. Липсва и осветление, което допълнително утежнява проблема с предвижването, както и прави по-трудното опазване на площадките.
На територията на Южен парк повечето от детските площадки се рушат и са опасни за децата, а асфалтовата настилка създава постоянна опасност от нелеки травми. Като примери можем да посочим площадката по средата на „Малкия парк” (между City Center Sofia и басейн „Спартак”), откъм централния вход и на алеята между централния вход и този откъм ул. „Нишава”.

За нас, родителите, е невъзможно и дори опасно да пуснем децата си да играят в такава обстановка! Принудени сме да извеждаме и бебетата, и по-големите дечица по пейките в алеите, където ни очакват други затруднения:
колоездачи, които управляват велосипедите си навсякъде другаде, но не и в определената за това лента и с несъобразена скорост;
скейтбордисти – почти не остана пространство, което да не е „усвоено” от тях; за съоръжения за практикуване на този спорт те ползват и разрушават собствеността на Общината – кофи за боклук, отчупени части от настилка на градинката и т.н;
улични и домашни животни – разхождат се без каишки, обслужват ежедневните си нужди сред децата ни, а стопаните им масово не почистват след тях въпреки съществуващите забрани и глоби;
плъхове.

В цялата градина на НДК, както и в почти целия Южен парк, липсват обособени места, които да гарантират нашата почивка, безопазност, избягване на конфликтните ситуации с останалите граждани и т. н. Считаме за неестествено всички социални групи да съжителстваме на обща площ и децата ни да са подложени на ежедневна дискриминация по отношение на мястото си за игра сред природата!

Както знаете, Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" и Асоциация “Родители” участват активно в обществения живот на страната. Това писмо е част от инициативата ни за изграждане, ремонтиране и поддържане на детски площадки според европейските изисквания за безопасност. Силно се надяваме да получим Вашата подкрепа и помощ! Тъй като не можем да разчитаме на обществената съвест, бихме искали Общината, в качеството си на собственик на градинките, да се грижи за поддръжката им и да оказва необходия контрол. За да сме полезни, излагаме нашите конкретни предложения и препоръки, касаещи тези въпроси:


1. Относно детските кътове, площадки и зелените площи
Желаем възстановяване и осигуряване навременна поддръжка на детския кът и съоръженията за игра в съответствие с европейските изисквания за безопасност. Настояваме някогашното езеро в градинката на НДК да бъде почистено, да се възстанови мостчето, да се отделят адекватни грижи за зелените площи.
Общината би могла да създаде контакти с фирми, желаещи да спонсорират построяването на съоръжения за игра срещу реклама. Подобна площадка бе отворена до City Center Sofia. Също така заведенията в близост до тревни площи биха могли да осигурят детски площадки при определени от Общината условия, които да задоволяват и двете страни. Пример за това е площадката до кино Люмиер. Друга възможност, от която Общината би могла да се възползва, е кандидатстване по проекта „Красива България” – Мярка 2 „Обновяване на социалната инфраструктура”.
2. За свобода на информацията
Молим да ни бъде предоставена цялата информация относно фондовете за местна инициатива, които отпускат средства за подобряване средата на живот на децата, както и за начините, по които дадена квартална общност може да получи помощ за формиране на детски кът. Желаем да съдействате с информация и помощ на всички местни, квартални и граждански инициативи, свързани с удобството, сигурността и възпитанието на децата ни.


Уважаеми дами и господа,
Вярваме, че ще вземете предвид нашите предложения, защото сме убедени, че работите с истинска загриженост за децата в район „Триадица”! Ние сме на Ваше разположение за среща в удобно за Вас време. Надяваме се своевременно да реагирате на подадения сигнал и във възможно най-кракти срокове да се радваме на безопасни и отговарящи на съвременните изисквания детски площадки.


Прилагаме снимки на детските площадки, показващи състоянието, в което се намират към момента, както и снимки на площадка в Канада! Искрено вярваме, че и децата на България ще имат подобен кът за игри!


Теодора Иванова-Вълева Цвета Брестничка
Председател на УС на СНБМ Председател на УС на Асоциация “Родители”

1 коментар:

  1. Желая ти успех в новото ти местенце! Ако продължиш да го бъхтиш все така със забавно-поучителни ежедневни моменти, със сигурност ще ни предложиш любимо място за отмора и веселие. Убедена съм, че ще си подредиш кътчето с кеф и хумор!

    Целувки, Изи

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails