вторник, 24 февруари 2009 г.

Градинка от аромати...

Имам една прекрасна идея за пролетта - да си направя ароматна градинка в апартамента. Решила съм да събера всички саксии, които стоят празни и да насадя в тях подправки... Не зная дали това е възможно - запасих се с една книжка относно отглеждането на ароматни билки и растения и мисля да подходя към всяко едно с необходимото уважение. Като начало обаче се чудя къде се продават семенца и коренчета... Обещавам да споделям преживявания и да снимам резултати!

Сортови семена

За протокола: взех си жълт кантарион, мащерка, риган, лавандула, розмарин, магданоз, лайка, салата, чубрица и босилек.

Оказа се, че съм нацелила времето, в което се садят - на опаковките пише март - април... Вече нямам търпение и у нас да замирише на свежо зеленко...

Сега следва да си събера инфо кое за какво се ползва...

Жълтия ми кантарион ще бъде в спалнята :)
благодаря на сайта Планинските билки

В жълтия кантарион се съдържат много вещества, които въздействат на мозъчната обмяна на веществата, поради което могат да доведат до дългосрочно подобряване на настроението и общата душевна кондиция.

Специфичните активни съставки на жълтия кантарион са изследвани научно заради техните лечебни качества. Но още народната медицина е доказала, че билката помага при следните заболявания: депресии, психосоматични заболявания, рани и изгаряния, спортни травми, сърдечна слабост.

В зависимост от вида заболяване жълтият кантарион може да се приема вътрешно като чай, прах или тинктура, или външно да се нанася под формата на маслен извлек.

Мащерка

благодаря на Енциклопедия подправки

Подходяща е за супи, салати, сосове както за маринати за месо и риба.

Подхожда за пълнежи на пиле, кокошка, агне, заек, и като съставка на шарена сол.

Научното родово име на растението е тимус, което на гръцки означава смелост, сила, мисъл. Това показва неговото действие върху организма — тонизиращо и освежаващо.
Римляните също са знаели за тези свойства на растението и затова са кичели спортистите при състезания с мащерка.
Тя е
била култивирана на големи площи в древен Египет.
Градинската мащерка е полухраст, висок 20—40 см от сем.Устноцветни.

Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Има известно болкоуспокояващо действие, успокоява нервната система.

Риган

благодаря на Българска флора онлайн

Риганът подпомага отхрачването и успокоява кашлицата, действа потогонно при трахеит, остър и хроничен бронхит, коклюш. Премахва спазмите при болки в стомаха и червата и при метеоризъм. Дрогата има и нервноуспокоително действие, както и други приложения Външно дрогата се прилага под формата на бани при обриви, лишеи и др. Вътрешно риганът се предписва като запарка. Една-две супени лъжици ситно нарязан риган се запарва с 400 ml кипяща вода. Оставя се да кисне 30 min. От запарката се приема 3 пъти дневно по 60-120 ml според възрастта. Тази рецепта е примерна, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар. Растението се употребява и като тонизираща напитка под формата на чай - приготвя се, като една чаена лъжичка дрога с 200 ml вода кипи в продължение на 5 min.

Лавандула

благодаря на Енциклопедия подправки
• Като подравка се ползват листата на лавандулата или стръкове с цветчетата и листата.
• Растението има силна, но приятна миризма с горчив-лют вкус. • В медицината се употребява като средство против спазми, за лекуване на дихателните органи. • В кулинария има свои почитатели. Голяма популярност има в италианска, френска, испанска кухня.
• Използват се сушени и пресни листа. С тях се ароматизират задушеното месо, риба, зеленчуковите супи. • В сосове задължително се ползва сушена лавандула. • Лавандулата прекрасно се съчетава с копър, градински чай и мащерка. Букетът се получава силен и е предназначен за гурманите. • Отдавна с лавандула се ароматизират вина, ликьори и безалкохолните питиета.

Розмарин

благодаря на Енциклопедия подправки

Фино стрит се поставя в салати от моркови, картофи, зеле, домати.
• Може да се комбинира в марината и в супи с дафинов лист, черен пипер, хвойна, лук, чесън. • Той подтиска миризмата на по-нежните подправки (естрагон, магданоз, босилек) и затова не бива да се поставя в ястията с тях. • Римляните и арабите го прилагали като предпочитана подправка и като лечебно средство при редица заболявания. Смятали, че то прогонва всички болести и зли духове. Съществуват някои немски и далматински песни, посветени на розмарина, носещ щастие и здраве на този, който се кичи с него.

Лайка
благодаря на
Билки

Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо, потогонно и други действия.

Като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство лайката се използува вътрешно и външно при голям брой заболявания: възпаления на храносмилателната система — на лигавицата на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрити, ентерити, колити (с болки и колики), при язва на стомаха и дванадесетопръстника. Външно се прилага под формата на промивки при възпа­ления на конюнктивите, при хемороиди, болезнени и трудно заздравяващи рани, мокрещи екземи, при потене на краката и др. Под формата на инхалации се пред­писва при грип, фарингити, ларингити и др. Като успокояващо средство лайката намира приложение при болезнена менструация и при смущения на съня . Лайката се използува в козметиката за освежаване на кожата и за поддържане цвета на русите коси.

Начин на употреба - Най-добре е да се използува извлек, получен на студено (10 чаени лъжички билка се залива с 500 см3 студена вода. След 8 часа се прецежда и се изпива за 1—2 дни.). Може да се използува и запарка за вътрешно и външно приложение — 2—3 супени лъжици билка се залива с 250 см3 вряща вода и пре­стоява в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.

Салата рукола
Руколата е позната още от древността. Дори древните римляни са считали семената и за афродизиак. Пикантните семена могат да се използват както за подправка, така и за отглеждане на кълнове – нуждаят се от съвсем малко вода. Тъй като е много пикантна, подхожда идеално като подправка за ястия с картофи, месо, морски дарове, салати, супи, зеленчуци.


Магданоз

благодаря на Билки

Апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и тонизиращо матката.

При фармакологичното проучване на апиола е потвърдена способността му да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и на пикочния мехур, и да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи.

Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация (ре­гулира кръвотечението и премахва болката). Дрогата не трябва да се прилага при бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката и загиване на плода. Сокът от листата на магданоза се използва външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от насекоми, за „разнасяне" на млякото след прекъсване на кърменето и др.

Начин на употреба - Препоръчва се извлек от 1/2 чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 см3 вода, който се изпива за 1 ден. Прилага се и запарка от 4 чаени лъжички корени на 1/2 л вряща вода, която се прецежда след 15 минути и се изпива за 2 дни. Добър ефект се получава и със сока от прясното растение в доза 100—150 г.


Чубрица
благодаря на Билки

Чубрицата притежава спазмолитично, хипотензивно, антисептично, потогонно и слабо диуретично действие. Използва се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство, при хрема и кашлица и др. В българската народна медицина чубрицата се употребява при повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти.

Начин на употреба - Две супени лъжици ситно нарязана дрога се залива с 500 см3 вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Босилек
благодаря на
Билки

Босилекът намира широко приложение в кухнята на южните народи, където поради топлия климат храната по-бързо се разваля. В този случай се проявяват консервиращите и антисептичните свойства на етеричното масло в босилека. Босилекът се употребява като диуретично средство, при еластичен колит, като гаргара при заболявания на венците и при хрема, за трудно заздравяващи рани пресните листа или етеричното масло се прилагат външно във вид на лапи и мехлеми, противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други, които се дължат на етеричното масло.

Начин на употреба - Прилага се под формата на отвара от 1—2 чаени лъжички билка на 250 см3 вода, която се изпива за 1 ден.

П.С. Градинарстването е и перфектно занимание за деца:) снощи разхвърляхме лопатките и греблата с щерка ми (2 и малко г.) То не беше щастие, то не беше чудо "цафята, та цафята". Откри, че кактусите бодат, та мама се занимаваше с тях, а на нея се падна задачата да подготвя почвата и да ръси семето. С огромни усилия я откъснах от готовите саксии. Иначе на тях чинно залепих надписчета с именцата и ги подредихме на перваза на прозореца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails