неделя, 20 септември 2009 г.

Quilting понятия

Тук ми се иска да поместя основните термини, които съм срещала, ще се радвам ако разширим речника и с ваши наблюдения.

В същото време искам специално да се извиня на тези, които ще се разсърдят, че пиша и на английски и на български, но това, което съм научила е предимно от английско говорящи сайтове и затова смятам, че ще е полезно ако имаме специалните думички и на двата езика. Така ще е по-лесно да си намирате артикулите в ebay например, тъй като не всички неща се предлагат на нашия пазар, а това е най-достъпното място...

Thangles - това са полутриъгълниците. Повечето препоръчват да не ги правите като режете триъгълник на половинка, защото после при съединяването му краищата се раздърпват и парчетата трудно се напасват. Препоръчва се да се правят с хартиени шаблони. Ето и едно много хубаво клипче по темата как се шият полутриъгълници със шаблон.


String Piercing - ето това клипче е сууууууупер! Много е полезно за шиенето на каквото и да е. И най-хубавото - използва се ВСИЧКО дори и най-малките парченца
A 16 Patch - това е техниката с квадратчетата - много бърза техника и ако се следват съветите и си изработите свои пътечки шиенето на такова произведение може да отнеме много кратко време. Трик, от който аз нямам търпение да се възползвам например е да съберем по две лентички - всяка дълга колкото 4 квадратчета например. След като я изгладим с линийката просто нарязваме лентичките на квадратчета и... ги съединяваме.
Log Cabin - този шаблон в миналото е имал доста романтичен смисъл. Представлява един вид квадратна спирала (поне аз така си го представям заради последователността на съединяване на парчетата). Като цветове квадрата е разделен по диагонал - едната част е със светли тонове, другата с по-открояващи се. Както споменавах вече в миналото квадратчето на центъра е било червено или черно и е символизирало дома... Може би затова без да зная съм избрала за тема на второто си творение именно този мотив - помня, че тогава се чувствах толкова уютно в къщи. А и целта на нещото беше покривало за спалнята ни:)
Applique - за тази техника може мноого и дълго да се пише. Мисля да я оставя за сега без собствен коментар, защото е тема, върху която бих желала много да експериментирам и сигурно ще си стане отделно заглавийце:)
Fat Quarter - това са 50см плат. (надявам се да съм разбрала правилно)

Miltered corner - това е ъгълчето на крайният кант, който завършва творенията. Много е красив и има техника, която прави ръбчетата мекички. За да усетите правилно плата моята любима видео учителка Janet White препоръчва използването на шило.

Що се отнася до съединяването на самите парченца за този краен кант, тънкостите са няколко: правоъгълниците се събират на 90 градуса - с линийка се отбелязва ъгълчето, съединяват се и триъгълничето се отрязва. Глади се като двете парчета са разделени, а не заедно, за да не се образува излишно наслагване на плат.

Connecting a Bias Strip - свързване на двете краища на завършващия кант.

Ето на какво попаднах случайно и ми се струва досто обстойно Quilting Glossary.


коментар 02.2011
сега, преглеждайки тези първоначални постове осъзнавам, че не си спазих обещанието за ъпдейт:) много неща научих последните години - къде от опит, къде от книгите, къде от интернет... и все не ъпдейтвах... дано съумея да поправя тази грешка...
Ето тук по-подробно обяснение на техниката "куилт"

Най-общо казано след като ушиеш горния пласт - пачуърка, направен от парченцата и във форми и цветове каквито си си избрала трябва хуууубаво да опънеш един плат отдолу - най-сигурно това става с хартиено тиксо и на земята. След това върху него опъваш ватата и върху нея поставяш ушития пачуърк. изглаждаш със ръка и след това започваш да поставяш безопасни игли на не много голямо разстояние една от друга в посока от центъра към перифериите, за да можеш да го опънеш и да не се набръчка - с безопасните игли хващаш и трите слоя. Следва капитонирането, за което ти трябва краче, съответстващо на твоята марка машина и което в нашите магазини наричат "краче за бродерия" и което всъщност е това, което се нарича куилтинг - то държи слоевете здраво и е най-забавната част от цялата работа... когато си си изкапитонирала капитонирането трябва да обкантиш шалтето, переш и слагаш децата да си разливат соковете върху него 35 това е на теория - на практика няма нищо което да е "задължително", но всяко отклонение от разните общоприети правила резултира в качеството на продукта:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails