неделя, 20 септември 2009 г.

Апликациите...

Kellie Wulfsohn Quilts





След като се запознах с това какво разбират професионалистите като се каже "апликация" леко се смаях - картини, създадени от плат и конци...
Не за това мисля да пиша, защото все пак от начинаещото си ниво няма как да давам мнения за нещо толкова прекрасно и трудно... Все пак апликациите са си моя любима тема.
Толкова красиво става, когато съчетаеш нещо геометрично издържано с нещо в неправилна форма... Спомням си, че имам слабост към апликациите още от много мъничка, когато с баба плетяхме пуловери на куклите и вечно измислях нещо, че плетката да не е само плетка, а да има цвете, момиче, ако ще и дори няколко бодчета в друг цвят... Трудно се престраших с апликациите в шиенето - все си мислех, че ще се разбриди. Затова и използвах полар - стана прекрасно. Що се отнася до формите - идеи колкото си щеш - изрезки от платове, картинки, бродерии... Апликациите за мен са малкото бунтче в геометричния свят, онова другото, което не се подчинява на правия тегел, затова и заслужават специално внимание.

За начинаещи най-сигурно е да се заложи на по-големите и прави форми. Най-лесно е да си изберете шаблонче, да го изкопирате на оризова хартия, да го изрежете като оставяте място за шев. Най-добре е апликацията ви да е около 2см по-малка от формата, върху която ще я апликирате - иначе би станало претрупано. Внимателно трябва да се обточат краищата, зада може да се разчита на фигурката след много пранета.

Съществуват и шаблони за апликация. С тях лесно можете да очертаете желаната форма върху творението си с тебешир, креда или молив.

Помощни материали... Освен споменатите подлепващо, двойно подлепващо и оризова хартия, в белите страни се предлагат джаджи от сорта на изпиращи се шаблони, които сами си се махат с прането, лепящи се форми и т.н., но те (особено последните) се отдалечават от смисъла, който се влага в апликацията.

Що се отнася до самото изпълнение - най-сигурния начин си остава истинкият - шиене на ръка... прекрасната Джанет Уайт

Няколко полезни трика...
- можете да използвате двойно подлепващо или подлепваща хартия, на която да нарисувате лесно апликацията и за да не се разнищва плата - това се отнася особено за меките платове - коприна, тафта, сатен, както и трико...
- когато отстранявате конеца, с който сте прикачили апликацията към фона го правете от задната част на плата.
- пазете останалите ви по-малки парченца подлепващо за бъдещи по-дребни формички:)

В момента съм си поръчала и една книжка с уроци по темата и се надявам скоро да мога да споделя повече тънкости относно изпълнението.

Ето няколко безплатни шаблончета от обществото на апликаторите:)

2 коментара:

  1. Добавям и два линка, на които попаднах като си купих учебника за апликиране от Quilting weekly, където има интересни фигурки:
    http://www.dailyapplique.com/default.aspx
    http://www.quilterscache.com/images2/SunbonnetSuepatternblank.gif

    ОтговорИзтриване
  2. Ехаа.. ! Това юрганче на снимката ти ли си го правила ? Страхотно е !

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails