неделя, 20 септември 2009 г.

Необходими джаджи за съвсем начинаещи patchmaniacZ

Ето малък списък с проблемите, които намериха решения след набавяне на малко по-специализирани вещи в помощ на patchmaniacZ

Всички те - разбира се с изключение на основните са просто препоръчителни. Спокойно можете да упражнявате любимото си хоби и без тях, но с тях е по-приятно.

- машина (спецификации относно машините и крачетата, необходими за по-лесна работа... могат да се съберат даже и в отделен пост)

- ютия

- плат - за него отделно :)

- вата - за нея също отделно :)

- подложка за рязане на платоветe (rotery mat) - на снимката е показана как изглежда - води се самоизлекуваща се:) размерите могат да са каквито предпочитате - нормално е около 40 на 60см - иначе стават много скъпи:(. Има и такива, които са подложка от едната страна, дъска за гладене от другата - много практично.

- ножче за рязане (rotery cutter) това ножче е кръгло. Отново има стотици видове, но по мои наблюдения най-много се използва марката OLFA. Препоръчителен диаметър на острието 45мм.



- линийка - тя също е специална, макар че ако имате удобна голяма линийка... на снимката е комплект от всички видове линийки, които могат да ви потрябват ако се занимавате сериозно с пачуърк. По принцип може и една с размери 15 на 60 см.

- waking foot - краче на машината, с което по-лесничко се правят свързващите шевове, но за различни крачета и машини ще подготвя отделна статийка, тъй като смятам, че това си заслужава особено внимание.

Глезорийки

- quilting foot - като сме тръгнали да си говорим за крачетата за машини това е едно хубаво допълнение

- шило - използва се за отбелязване, както и при шиенето, когато е необходимо да чувстваш плата до самата игла - когато се правят ъгълчетата

- освен стандартните карфички има и други - те се наричат куилтинг карфички - отличават се с това, че са доста по-дълги от обикновените, което е необходимо когато се прикачва с тях ватата.

- колело на цветовете - помага лесно да изберете подхождащи си цветове за творението си

- шаблони за апликации

Списъкът ще бъде продължен:)

2 коментара:

  1. Списъкът е доста полезен, особено за ентусиазирани начинаещи като мен. Изключително ми е трудно, обаче, да открия ножче за рязане, подложка и линийка - точно каквито описваш. Имаш ли идея от къде в БГ мога да си купя ако не същите, то поне подобни?

    ОтговорИзтриване
  2. Ами моите купих от ebay, но в София има в магазина за шивашки джунджурии на Графа - там има и трите неща, но цените са малко по-високи от тези в ибей. Момичетата от темата ни в бг-мамма казваха, че дъска може да се поръча и от Плесио. Ето темата, където вярвам, че ще откриеш много отговори и ще се радваме на произведенията ти http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=436722.0 Добре дошла и успех!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails